Úvod
Magazín
Září/říjen

Magazín Září/říjen

Inkontinence moči

687
Inkontinence označuje neschopnost udržet moč nebo stolici. V následujícím článku se zaměříme na inkontinenci moči, která se vyskytuje výrazně častěji než inkontinence stolice a celosvětově postihuje v průběhu života v některé své formě až polovinu ženské populace. Tento problém se však nevyhýbá ani mužům, i když u nich se vyskytuje méně často a na základě jiných příčin.Projevy a komplikace močové inkontinenceInkontinence moči je nechtěný samovolný, tedy vůlí neovlivnitelný únik moči. Moč bu...

Pomozme Spolku Ichtyóza

689
Před nedávnem ještě paní Hanka s manželem neměli ani tušení, že nemoc jménem ichtyóza existuje. Vše se však změnilo, když poznali malého Martínka. Přečtěte si jejich příběh i to, co tato genetická nemoc vlastně obnáší.Když si Kadlecovi zažádali o adopci, počítali s tím, že si domů odvezou zdravé miminko. V dětském domově je však uchvátil Martínek, i když bylo na první pohled zřejmé, že není zcela zdravý. Jeho tělíčko bylo pokryté suchou zrohovatělou kůží se šupinkami. Kadleco...

Onemocnění štítné žlázy

696
Štítná žláza (ŠŽ), umístěná podkožně na přední straně krku, patří mezi žlázy s tzv. vnitřní sekrecí (endokrinní). To znamená, že jí produkované látky jsou uvolňovány přímo do krve, kterou jsou zaneseny na místo účinku. Na zadní straně ŠŽ jsou uložena čtyři příštítná tělíska, která mají také endokrinní charakter. Ve ŠŽ vznikají hormony tyroxin (T4), trijodtyronin (T3) a kalcitonin, v příštítných tělískách parathormon. Všechny vyjmenované látky se v organismu uplatňují v celé řadě životně důležitý...

Jak prožívá svůj comeback Tereza Kerndlová?

698
I když prázdniny byly pro většinu z nás spíše ve znamení odpočinku, Tereza Kerndlová rozhodně nepatřila mezi ty, kteří by zaháleli. S touto krásnou zpěvačkou jsme si povídali nejen o tom, jak prožila léto, ale i o jejím návratu na scénu.1. Léto je za námi, bylo pro vás spíše pracovní nebo jste vyrazila i někam na dovolenou?Letošní léto se neslo spíše v pracovním duchu. Během prázdnin totiž vyšel můj nový singl, s kterým jsem se po několika letech vrátila na scénu. Je to pro mě dos...

Syndrom vyhoření – identifikace a prevence

701
Stereotyp v práci je spojen s psychickým vyčerpáním, únavou, sníženým výkonem a především se špatnou náladou a nechutí vidět se a komunikovat s kolegy, klienty, s lidmi obecně. Tento stav se označuje jako SYNDROM VYHOŘENÍ a jeho příčinou je způsob vedení životního stylu, vysoké nasazení v práci, častý sociální kontakt a zodpovědnost za druhé nebo k druhým lidem. Syndrom vyhoření je často je spojený se ztrátou profesního zájmu nebo osobního zaujetí vedoucího k poklesu efektivity práce. V literatu...

Měření paměti v lékárnách

Zapomínání je jedním z příznaků počínající Alzheimerovy choroby. Odlišit zapomínání, které je znakem nemoci, od „normálního“ zhoršování paměti pomáhá projekt Dny paměti České alzheimerovské společnosti, při němž je nabízeno vyšetření kognitivních funkcí mimo lékařské ordinace.V rámci projektu bylo od roku 2008 zdarma vyšetřeno více než 8 500 lidí ve všech krajích České republiky. Díky navázání spolupráce se sítí lékáren Moje lékárna je pomoc lidem, které trápí zapomínání, ještě blíže – celk...

Nejen věk, ale i špatný životní styl zvyšují riziko osteoporózy

709
Každá druhá česká žena nad 45 let má minimálně dva rizikové faktory pro vznik osteoporózy. Především jde o nedostatečnou konzumaci potravin bohatých na vápník a vitamin D, nedostatek pohybu, kouření a konzumaci alkoholu. Pravděpodobnost tohoto onemocnění se zvyšuje s věkem a svou roli zde hrají i genetické dispozice. Pro prevenci jsou však klíčové vnější vlivy – životní styl a stravování, které významně ovlivňují nástup a rozvoj osteoporózy. Při tomto onemocnění dochází k degenerativním změnám k...

Mrtvý mikrob – dobrý mikrob

Mikroby očima nevidíme. A co oko nevidí, to srdce nebolí. Proto se o ně většinou zajímat, až když něco nefunguje, např. onemocníme. Není to tak dávno, kdy i v medicíně bylo běžně vnímáno, že: mrtvý mikroorganismus – dobrý mikroorganismus.Co se potravin týče, je legislativa nastavená obdobně. Bezpečnost potravin je vnímána jako zamezení rizika všech potenciálně nebezpečných mikrobů (a většinou i všech mikrobů i zdraví prospěšných), viz i oficiální portály o bezpečnosti po...