Úvod
Magazín
DEJTE ŠANCI POHANCE

DEJTE ŠANCI POHANCE

PO DLOUHÝCH LETECH ZAŽÍVÁ POHANKA JAKO PLODINA S LÉČEBNÝMI ÚČINKY SVŮJ COMEBACK DO NAŠÍ KUCHYNĚ. POKRMY Z NÍ UPRAVENÉ JSOU VÝŽIVNÉ, CHUTNÉ A LÉČÍ. JE TO MULTIVITAMÍN, KTERÝ NÁM DÁVÁ PŘÍRODA. NAVÍC JE DIETNÍ, BEZLEPKOVÁ, A PROTO JI LZE NAZVAT BEZ NADSÁZKY KRÁLOVNOU ZDRAVÉ VÝŽIVY.

Pohanka je královnou zdravé výživy

Podle nálezů znali lidé pohanku již před 2500 lety. Za její kolébku jsou označovány jižní svahy Himalájí. V počátečním stadiu klíčení vyžaduje slunečné počasí a v době dozrávání je citlivá na kolísání teploty vzduchu. V Čechách se začala pěstovat ve 12. století. Neoblíbenější byla v 16. století, kdy byly základem výživy obilné a pohankové kaše. V posledních letech zaznamenala renesanci a stala se královnou zdravé výživy. Za svůj název vděčí pohanka patrně Tatarům – pohanům, kteří ji při nájezdech do Evropy, jako výživnou potravinu, vozili v kožených vacích zavěšených na sedlech.

Není pohanka jako pohanka

Pohankový mlýn Šmajstrla nacházející se ve Frenštátě pod Radhoštěm loupe pohanku tradičním, mechanickým způsobem již přes 150 let. Ze zrna odstraní pouze slupku a nijak ji tepelně neupravují. Proto v pohance zůstávají veškeré vitamíny, které jsou v ní přirozeně obsaženy. Pohanka loupaná termickým způsobem je pohanka pražená – spálená, znehodnocena o vitamíny, aminokyseliny, ochuzena o minerální látky. Je tvrdá a má pachutě. Barva této termicky loupané pohanky je tmavě hnědá, podobná pohance neloupané. Málo kdo si uvědomí, že takto loupaná pohanka je mrtvá, zbavena vitamínů a aminokyselin. Má jinou chuť, jsou v ní schované plísně, které vybují při špatném zacházení s pohankou v období sklizně. Pohanka se po sklizni musí vysušit, aby se tomuto zabránilo. V zemích jako je Čína, Rusko, Ukrajina, Polsko či Litva tento postup nedodržují, pohanka „zatuchne“ a už není vhodná ke konzumaci, pouze k výsevu. Bohužel pražením se plísně schovají, ale nezničí úplně.

Léčivé komponenty

Nejdůležitějším vyhledávaným vitamínem v pohance je rutin ─ vitamín P, který nám pomáhá při léčbě cévních onemocnění. Zabraňuje lomivosti, praskání cév, ředí krev, a tím pomáhá celkově krevnímu oběhu, prokrvování mozku a srdce, což je velice důležité. Také nám odbourává usazený cholesterol ze stěn cév díky obsahu kyseliny linoleové. Celkově omlazuje krevní řečiště, zlepšuje pružnost cév, pomáhá léčit onemocnění a otoky dolních končetin, prokrvuje je. Pomáhá léčit hemoroidy, ale stejně jako bylinky se musí užívat dlouhodoběji.

Pohanka je rovněž velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství. Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při zvýšené krvácivosti, vředech a při silné menstruaci. Díky vitamínům B1 a B2  pomáhá tělu aktivovat energii podporující činnost nervů. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy.

Velmi důležitým vitamínem obsaženým v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Zároveň napomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Pohanka představuje plnohodnotnou stravu.

Semena kromě vitamínů obsahují také cenné minerály ─ draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan a zinek. Najdeme v ní i nenasycené mastné kyseliny. Spolu s vitamínem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Proto je dobré jíst k pohance syrovou zeleninu. Pohanka obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, zejména ve chřipkovém období. Pohanka je cenným zdrojem vlákniny. Patří k bezlepkovým potravinám a je vhodná pro celiaky.

Jak se pohanka zpracovává

Abychom v pohance zachovali její důležité léčivé komponenty, v žádném případě ji nevaříme, pouze spaříme vařící vodou a necháme pod utěrkou nabobtnat. Na 1 díl pohanky dáváme 2 díly vody.

Uplatnění v léčitelství

Pohankový čaj: 1 polévková lžíce slupek na ¼ litru vody. Slupky zalejeme převařenou vodou s teplotou do 80 °C. Slupky můžeme luhovat 20 minut, nebo do vychladnutí čaje, potom scedíme. Pijte 2–3× denně. Do čaje je dobré přidat citronovou šťávu ─ vitamín C (nakrájené jablko, čaj s vit. C, šípek atd.). Vitamín C znásobuje účinek rutinu na cévy.  Pohanka na čaj se sbírá před květem, nať má nejvíce rutinu.  

Pohankové hřejivé obklady: používají se k odstranění přebytečné vody z organismu. Obklady ze slupek se přikládají na křečové žíly. Pohanka dokáže z těla odstranit vlhkost, na druhé straně v nadmíře má záhřevné účinky a podporuje pocení.

Pohankové polštáře: plní se lusky, které se přizpůsobí vašemu tělu, odvádí tělesný pot, brání blokaci krční páteře, a tím i bolestem hlavy, zátylku, ramen a zad. Působí blahodárně při migréně, nespavosti, chorobách uší a očí, tlumí bolesti čelních a čelistních dutin, končetin a kloubů.

Uplatnění v kuchyni

Pohanka se hodí do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, k zapékání. Je nutričně i dieteticky výživná, lehce stravitelná. Ze semen neloupané pohanky si můžete vypěstovat nať až 10 cm vysokou. Semena položte na vlhkou hlínu nebo na vlhký ubrousek či vatu. Udržujete je stále vlhké, ale nepřelívejte! Nať používejte místo petržele nebo pažitky. Velmi zdravý je i pohankový med.

Pohankové bezlepkové výrobky:

  • pohanka lámanka
  • pohanková kroupa
  • pohanková krupice
  • pohanková mouka
  • pohankové těstoviny
  • pohankové křupky
  • pohankové slupky

     

RECEPT - Bábovka s čokoládovou polevou a višněmi

  • 1 sklenice (720 ml) višní
  • 250 g změklého másla
  • 250 g cukru
  • 3 PL rumu nebo citronové šťávy
  • 4 větší vejce
  • 375 g pohankové mouky
  • vinný kámen (místo prášku do pečiva)
  • ½ ČL skořice
  • 150 g čokoládové polevy

Višně necháme na sítu okapat. Tuk, cukr a rum nebo citronovou šťávu třeme do zhoustnutí. Postupně zašleháváme vejce. Smícháme mouku s vinným kamenem či kypřícím práškem, skořicí, opatrně vmícháme do těsta. Polovinu připraveného těsta vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy o Φ 24 cm. Na povrch rozdělíme višně, které zalijeme zbytkem těsta. Bábovku pečeme v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 60─70 minut. Po vyjmutí z trouby ji necháme ještě nejméně 15 minut ve formě. Teprve potom ji vyklopíme a necháme vychladnout. Nakonec potřeme čokoládovou polevou.

 

Zdroje:

https://www.valasska-pohanka.cz

https://www.pohankovymlyn.com

939