Úvod
Magazín
Chybí nám ve stravě: omega-3 a hořčík!

Chybí nám ve stravě: omega-3 a hořčík!

Málokteré přírodní látky, jež naše tělo využívá a nezbytně potřebuje, byly skutečně důkladně ověřeny v prevenci a léčbě. Bezesporu však mezi ně patří omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA) a hořčík (magnesium).

AČ JSOU OMEGA-3 ORGANICKÉ LÁTKY A HOŘČÍK JE MINERÁL, MAJÍ MNOHO SPOLEČNÉHO

Jsou pro nás naprosto nezbytné.

  • Hořčík je součástí asi 300 enzymů zajišťujících metabolické reakce, zejména přeměnu energie. Je součástí kostí a zubů, je nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy a koordinaci mezi svaly a nervy. Uvolňuje svalové napětí, působí proti křečím. Při stresu je jeho potřeba až dvacetinásobná!
  • Omega-3 kyseliny EPA a DHA hrají zase významnou roli v metabolismu tuků, jsou důležité pro správnou funkci srdce a podporují paměť, zrak, psychiku. DHA je nepostradatelnou strukturální součástí nervové tkáně – mozku, míchy a periferních nervů.

Chybí nám v potravě.

  • Obsah hořčíku v konzumované zelenině postupně klesá. Předpokládá se, že až 30 % naší populace trpí dlouhodobým nedostatkem hořčíku. Jeho potřeba vzrůstá při sportu, stresu, konzumaci alkoholu, nevyvážené stravě, překyselení, zánětech a řadě chronických nemocí.
  • Co se týče omega-3: stále jíme velmi málo mořské ryby, jež jsou hlavním a nejvydatnějším zdrojem EPA a DHA. Rostlinné zdroje omega-3 jsou mnohem méně vydatné než rybí olej. Navíc konzumujeme příliš mnoho olejů či margarínů obsahujících především omega-6 mastné kyseliny. Tím si narušujeme poměr mezi omega-6 a omega-3 ve stravě, který by měl být optimálně v poměru 2 – 4 : 1. Běžně míváme tento poměr 15 – 30 : 1. Podporujeme tak zánětlivé reakce v těle a zhoršujeme situaci zejména pro zdraví srdce a cév.

Jsou doporučovány při civilizačních onemocněních a jejich prevenci.

  • Omega-3 i hořčík působí velmi příznivě při chronických onemocněních – jako je cukrovka, metabolický syndrom, kardiovaskulární onemocnění. Měli bychom na ně pamatovat, pokud máme některý z rizikových faktorů, které jim předcházejí – zvýšený krevní tlak, vyšší celkový a nízký HDL cholesterol, hraniční či zvýšený cukr, obezitu a nadváhu. Působí příznivě také při podráždění, stresu, depresi, snížené pozornosti.

Těhotenství a kojení vyžaduje jejich vyšší přísun.

  • Zatímco dospělý člověk potřebuje denně kolem 300 mg hořčíku, těhotná žena má potřebu okolo 500 mg, téměř 2x více.
    Vyšší potřebu mají těhotné a kojící ženy také v případě omega-3 z důvodu správného vývoje nervové soustavy dítěte. Pokud je přísun omega-3, zvláště DHA, v těhotenství nedostatečný, může být příčinou poruchy ADHD u dítěte. ADHD se u dětí projevuje poruchami koncentrace, hyperaktivitou a sníženou schopností učit se (dříve se tato porucha nazývala lehká mozková dysfunkce).
    Jsou důležité pro muže, ženy i děti. Významně pomáhají ve stáří.
915