Úvod
Magazín
Raw. Nebezpečný trend, nebo zdravá strava?

Raw. Nebezpečný trend, nebo zdravá strava?

S alternativními způsoby stravování se v dnešní době doslova roztrhl pytel. Stále oblíbenější se stává také raw strava. Přečtěte si, co obnáší a jaké jsou její přednosti i nevýhody.

Raw food neboli syrová strava je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin.Jídelníček vyznavačů raw stravy se proto skládá převážně z ovoce a zeleniny, ořechů, semínek, luštěnin, obilovin, mořských řas nebo kokosového mléka.Tito lidé se snaží eliminovat tepelnou úpravu jídla, při které by byly potraviny zahřáty více než na 45 °C. Hojně však používají nakličování semínek, obilovin a luštěnin, odšťavnění ovoce a zeleniny, namáčení ořechů a semínek nebo mixování.
Hlavní myšlenkou této stravy je přesvědčení, že vše živé v potravinách se při zahřátí nad 45 °C zničí a tepelně upravovaná strava v sobě tak nenese žádné živiny a další prospěšné látky.

Výhody a nevýhody raw stravy
Zajisté se shodneme na tom, že jíst třikrát denně teplou stravu zvládá v dnešní uspěchané době jen málokdo. Tepelně upraveným pokrmům však nelze upřít řadu pozitivních vlivů. Teplé jídlo bývá zpravidla lépe stravitelné a také nás zahřívá zevnitř. To většina z nás ocení zejména v zimních měsících. Při tepelné úpravě může navíc docházet ke zlepšení využitelnosti některých živin. Díky tomu se pak budeme cítit více zasycení. Konkrétně například bílkoviny a sacharidy se díky tepelné úpravě stávají stravitelnějšími a využitelnějšími.
Existují ale i živiny, kterým vaření či pečení příliš nesvědčí. To platí například v případě vitaminu C, který se tepelnou úpravou ztrácí. Pokud tak chcete v období nemoci dostat do těla co nejvíce céčka, spíše než vařící čaj s citronem, vypijte domácí citronádu, ve které bude vitamin zachován.

Raw strava ano, nebo ne?
Stejně jako všechny alternativní směry stravování má i raw své výhody a nevýhody. Díky tepelné úpravě jsou pokrmy lépe stravitelnější a současně se zlepšuje také využitelnost některých živin. Raw však tepelnou úpravu téměř vylučuje, tudíž jsou její vyznavači o tyto benefity připraveni. Každý z nás je však originál a to, co vyhovuje jednomu, nemusí sedět jinému. Pokud chcete poznat benefity raw stravy, nezbývá než ji vyzkoušet na vlastní kůži. Začít můžete například s naším receptem.

Čokoládový řez

Na raw řez budeme potřebovat:

  • 300 g slunečnicových semínek, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 4 - 5 lžic kokosového oleje, 1 špetku soli, 180 g javorového sirupu nebo medu, 120 ml vody. Pro vůni můžeme přidat vydlabaný vanilkový lusk. 

Postup:

  • Všechny suroviny dáme do výkonného mixéru a společně rozmixujeme.
    Nejprve směs mixujeme na nižší výkon, poté přidáváme na intenzitě. Mixujeme, dokud není krém dostatečně hladký.  
  • Menší kulatou formu s odnímatelným okrajem vymažeme kokosovým olejem a vysypeme strouhaným kokosem. 
    Druhá varianta - formu můžeme pouze vyložit papírem na pečení. 
  • Hotový krém přendáme do připravené formy a stěrkou uhladíme. 
  • Raw čokoládový řez umístíme do mrazáku a necháme přes noc ztuhnout. 
    Na druhý den řez vyndáme a před krájením jej necháme trochu povolit. Pak už jen nakrájíme požadované tvary, doporučuji spíše menší kousky, řez je opravdu sytý. 
  • Raw čokoládový řez před podáváním libovolně dozdobíme - semínky, čerstvým ovocem, hoblinkami čokolády, posypeme kakaem nebo kokosem. 
351