Úvod
Magazín
Nutričně vyvážená snídaně je základ dne

Nutričně vyvážená snídaně je základ dne

Vynechávání snídaně, jakožto prvního denního jídla, je relativně časté. Avšak pravidelná zdravá snídaně zajistí stabilnější váhu, nižší hladinu cholesterolu, takže i nižší riziko srdečních onemocnění.

Nutrikaše s probiotiky splňuje všechny atributy pro vyvážený poměr vlákniny, vitaminů a minerálů, doplnění energie a obsahu specifických probiotických kultur.

Hlavní výživovou složkou je tepelně upravená rýže, jáhly nebo pohanka. Konzumací jedné porce dosáhneme až 33 % doporučené denní dávky vitaminů a minerálů, jelikož nutrikaše obsahuje vitaminy B1, B2, B6, B12, E, C, kyselinu listovou, pantotenovou, niacin, biotin. Vzhledem k tomu, že neobsahují lepek, laktózu ani cholesterol, pomáhají velmi efektivně pokrývat specifické potřeby pacientů, kteří mají výživová omezení nebo intolerance či alergie na některé základní složky potravin. Jsou tak vhodné pro celiaky, osoby se zvýšenou nebo vysokou hladinou cholesterolu a jedince s laktózovou intolerancí. Neméně vhodné jsou však i pro osoby se zájmem o zdravé a racionální stravování nebo pro ty, kdo hledají rychlou a vyváženou snídani při snaze o redukci hmotnosti. Nutrikaše obsahují také vysoký podíl kvalitní rostlinné vlákniny a pět miliard probiotické kultury v jedné porci, čímž optimalizují trávení, podporují bariérovou funkci proti patogenním bakteriím a přispívají tak k posílení imunity. Vždyť 70 % lidského imunitního systému se nachází právě ve střevě.

Z praktického hlediska je jejich obrovskou výhodou možnost přípravy téměř kdekoli a kdykoli. Samotná příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Porci kaše stačí vysypat do misky, zalít horkou vodou (ne vařící) a dobře rozmíchat. Vybírat můžeme z celé škály příchutí: natural, čokoláda, švestka, hruška, jahoda s vanilkou, brusinka nebo chia s černým rybízem.

1 Mgr. Marie Kohutová, DiS., pracuje jako vedoucí Oddělení léčebné výživy ve Fakultní nemocnici Olomouc od února 2016. Léčebnou výživou v oboru se však zabývá již od roku 2000. Přednáší na LF a FZV UP v Olomouci, na odborných konferencích a podílí se na praktické výuce budoucích nutričních terapeutů a nutričních asistentů.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc jsme začali Nutrikaše používat zhruba před rokem a půl, kdy jsme hledali optimální variantu kašovité stravy pro pacienty s poruchami polykání, neboť konzistence kaše může být připravena na míru každému pacientovi podle jeho individuální potřeby. Záleží na závažnosti postižení polykacího traktu. Dnes je již Nutrikaše používána pro pacienty vyžadující zvýšený energetický příjem, trpící nechutenstvím, při stenózách trávicího traktu, při onemocněních dutiny ústní a krku, při nefunkčním chrupu, po operacích, u onkologických pacientů, u geriatrických pacientů, u dětí apod. Skvělou volbou je i pro maminky po porodu v období šestinedělí. Co je ale pro nás jako nutriční terapeuty podstatné, je fakt, že mnozí pacienti zařadili Nutrikaši do svého každodenního jídelníčku i po ukončení pobytu v nemocnici.

539